Mzes-mustros ragu
Ithiliel 2007.12.03. 11:09
Htvgn nlam jrt Erus s valami istenit alkottunk. 8))
Mzes-mustros ragu
Ezt a roppantul finom telt, mert tnyleg roppantul finom Erika pcsi ltogatsa alatt kreltam, br csak az rdem fele az enym, hisz Erika szakavatott kstolsa nlkl nem lett volna belle semmi. 8)
Gyorsan elkszl s jformn semmi olyan nem kell hozz, ami minden hztartsban ne lenne ltalnosan a htben, spjzban stb. s ezt most nem gy mondom, mint a Sthal 8).
Hozzvalk 2 szemlyre, illetve, ami felttlenl kell bele:
· hozzvetleg fl kil csirke, vagy pulyka mell, de ha olcsbban akarunk kijnni belle, akkor inkbb javasolnm a pulykacombot. Nem olyan omls, mint „pulyka cici”, de azzal is nagyon finom.
· 1,5 deci mz (Intersparban cirka 100 Ft);
· egy paradicsom, egy paprika (ebbl a hegyes zld, de ha valaki nem szereti az erset, ez kimaradhat.)
· egy kisebb fej vrshagyma;
· pr gerezd fokhagyma;
· minimlis mennyisg tolaj;
· mustr;
· fszerek: bors, s, vegeta, bazsalikom, szerecsendi, fahj, citromhj;
· rizs.
Az elkszts:
A husit vkony cskokra (ne tl vkonyra, kb. olyanra, hogy egy villra simn fel lehessen szrni) vgjuk. A vrshagymt felkockzzuk s az olajon vegesre proljuk, az sem baj, ha kicsit megpirul. Ha a hagyma kvnt llapotba kerlt, hozzadjuk a szeletekre vgott paradicsomot, paprikt. Ha ers paprikval ksztjk, javaslom, hogy nagyon vkony karikkra tessk szelni, gy az ze megmarad, de nem lesz mregers. A hagymt megszrjuk legalbb ktcsipetnyi bazsalikommal, s borssal. Ha a paprika s a paradicsom is mr egszen megpuhult rtesszk a husit, s prszor megkevergetve megstjk.
Mg sl a husi elksztjk a mzes-mustros szszt. Egy kis tlba belentjk a mzet, s hozzkeverjk az zls szerint adagolt mustrt. Nem kell flni a mustrtl, nem szabad vele finomkodni, mert a mz ugyebr sr, des, s igen erteljes ze van, olyannyira, hogy nem kell attl flnnk, hogy a mustrt tlzottan lehet benne rezni. Szval lehet szp tisztessges mennyisget rnyomni, n gy saccra kt-hrom evkanlnyit kevertem el benne. Ha a mustr jl elkeveredett tesznk bele egy kvskanlnyi fahjat, egy fl (!) kvskanlnyi szerecsendit, zls szerint egy kevs borsot, s mindezt megkoronzva reszelnk bele egy gerezd fokhagymt. Utlag jutott eszembe, hogy egy fl citrom reszelt hja mennyire feldobnm gy azt is btran lehet bele tenni, csak ne tl sokat. Ha ezzel mind megvagyunk, felntjk kb. annyi vzzel, mint amennyi az egsz szsz mennyisge, s jl elkeverjk. Ha egy kicsit hgnak rezzk (rtsd. ne legyen tl folys) tesznk hozz egy kevs lisztet, hogy besrsdjn.
Ha a husi mr jl tslt rntjk a szszt, s jl megforgatjuk benne. Ha a szsz a hsbl kiftt, ltalban nem csekly mennyisg vztl felhgul ismtelten lisztel tudjuk srteni. Akkor j az llaga, ha forrs kzben, hogy is mondjam, rotyog az egsz, mint mikor pudingot fznk s mr j sr. Ha kicsit elfn a levt lehet ptolni vzzel, ha sok lenne r aztn a vz ugyan gy, mint korbban lehet liszttel srteni. Kevs vegetval lehet zesteni, s persze szni sem rt. Vgl pr fokhagyma gerezdet rreszelnk, s jl elkeverjk benne. Miutn a husira kerlt a szsz kb.10-15 perig hagyjuk az zeket sszerni. Jt tesz neki, ha hagyjuk kicsit megpirulni (odakapatjuk) a husit a serpeny aljn.
Ha ksz melegben ftt, vagy prolt rizzsel tlaljuk.
J tvgyat. 8)
|